DBA-proof ondernemen: zo houd jij het zuiver

Geschreven door Greta
24 oktober 2024

Als HR-professionals krijgen we bij KNOW dagelijks vragen over de Wet DBA, en terecht! Deze wet heeft namelijk grote invloed op de manier waarop we als ondernemers omgaan met zzp’ers. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, kortweg Wet DBA, zorgt ervoor dat de grens tussen zelfstandige ondernemers en werknemers duidelijker wordt. Maar wat houdt deze wet precies in, en wat betekent dit voor jouw organisatie? We nemen je mee in alles wat je moet weten over de Wet DBA, zodat jij straks helemaal voorbereid bent. 

Vanuit de Belastingdienst is de wet DBA bedoeld om helderheid te geven over de relatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers. De Belastingdienst wil voorkomen dat ondernemers zzp’ers inschakelen voor werkzaamheden die eigenlijk een arbeidsrelatie zijn en dus door iemand kunnen worden uitgevoerd door iemand in loondienst. Als blijkt dat een zzp’er eigenlijk in loondienst zou moeten zijn (schijnzelfstandigheid), dan kan dat flink in de papieren lopen voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever. 

We lezen inmiddels veel online over de wet DBA, laten we het simpel houden: Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je zzp’ers echt zelfstandig werken. Ze moeten bijvoorbeeld eigen werktijden kunnen bepalen, hun eigen materialen gebruiken en mogen geen instructies ontvangen die eigenlijk bij een loondienstrelatie passen. Als dit niet het geval is, kan de Belastingdienst jouw samenwerking met de zzp’er als schijnzelfstandigheid beschouwen. 

Op dit moment wordt de Wet DBA nog niet actief gehandhaafd; de handhaving is opgeschort tot januari 2025. Maar dat betekent niet dat je achterover kunt leunen. Schijnzelfstandigheid blijft een risico, en het is cruciaal dat je je zzp-contracten op orde hebt. Als de Belastingdienst een relatie als schijnzelfstandigheid ziet, kunnen er stevige financiële consequenties volgen. Denk aan naheffingen, boetes en in sommige gevallen claims voor sociale premies en loonbelasting. 

Wat Gebeurt er na 2025? 

Vanaf 2025 zal de Belastingdienst strenger gaan handhaven. Dit betekent dat je als ondernemer niet meer kunt rekenen op de huidige flexibiliteit. Zelfs als je onbedoeld een zzp’er in een situatie plaatst die als schijnzelfstandigheid wordt gezien, kun je zonder waarschuwing direct een naheffing krijgen. In sommige gevallen kan de Belastingdienst tot vijf jaar terug naheffingen opleggen.

Tijd om bang te worden? Zou het zeker niet doen, er zijn allerlei gevolgen te bedenken die voortvloeien, maar ondernemers denken in kansen. Samen sparren over de mogelijkheden die het jou biedt? Bij KNOW helpen we je graag om deze wetgeving op de juiste manier toe te passen, zodat je als ondernemer het meeste uit je samenwerking met zzp’ers haalt.  

Heb je vragen? Neem contact met ons op! 

Contact

Plan een vrijblijvende kennismaking in.

Wil jij een toekomstbestendige HR die bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelstellingen? Ontdek onze op maat gemaakte oplossingen. Plan direct een kennismakingsgesprek en begin samen met ons de duurzame transformatie van jouw organisatie.
+31 6 23 23 58 62
hello@know.nl
Slachtedyk 24a, Joure
Vijzelstraat 68-78, Amsterdam