De toekomst van HR: AI als game-changer en de ethische overwegingen

Geschreven door Emma
12 juni 2024

Je blijven ontwikkelen, een leven lang leren. We kennen het allemaal, Emma en ik vinden dit beide heel belangrijk en zijn alweer in de tweede course van Nyenrode Business Universiteit gestapt. Dit keer over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) in HR. In vorige course die wij hebben gevolgd zijn hier al zaken over besproken wat ons genoeg nieuwgierig maakte ermee aan de slag te gaan. 

Want kunstmatige intelligentie is geen futuristische droom meer; het is een realiteit die ons werklandschap snel aan het transformeren is. In de context van HR biedt AI innovatieve oplossingen voor werving, talentbeheer, prestatie-evaluaties en is het zelfs personeelsonafhankelijkheid. Denk aan geavanceerde algoritmes die geschikt zijn voor het screenen van cv’s, chatbots die 24/7 vragen van medewerkers kunnen beantwoorden en voorspellende analyses die HR-managers helpen bij het nemen van data gestuurde beslissingen. 

De vraag die centraal stond in het college van afgelopen maandag: “Ben je een optimist of een pessimist bent ten opzichte van al deze ontwikkelingen?”. Mijn conclusie is dat die vraag niet simpel te beantwoorden is en dat het ook wel van dag tot dag wisselt.

Ja, ik zie de fantastische mogelijkheden van AI, ik zie hoe het een sparringpartner van je kan zijn, ik zie hoe het data kan analyseren. Maar het verwerken van (gevoelige) persoonlijke gegevens in een chatbot, is dat niet een data lek? Of waar komt het antwoord van Chat vandaan? Wat is de bron en moeten we die niet dubbelchecken voor we het als waar aannemen? En AI-systemen zijn slechts zo onbevooroordeeld als de data waarmee ze zijn getraind. Als de data vooroordelen bevat, kunnen de uitkomsten ook bias of zelfs discriminerend zijn.

Maar de toekomst, ook die van HR, is onlosmakelijk verbonden met (de opkomst van) AI. We zullen de ontwikkelingen niet kunnen stoppen. Maar terwijl we deze technologie omarmen, moeten we ons bewust blijven van de ethische implicaties en ervoor zorgen dat onze toepassingen eerlijk, transparant en verantwoord zijn. Wetgeving over het gebruik van AI zullen nog op zich laten wachten en met de snelheid van ontwikkelingen waarschijnlijk constant achter de feiten aanlopen. Wat ons brengt op de vraag; hoe ga je hier als organisatie mee om? En ben je op dit moment op de hoogte van hoe AI wordt ingezet door je medewerkers?

De cursus bij Nyenrode geeft ons niet alleen de tools om AI effectief in te zetten, maar ook de bewustwording om dit op een ethisch verantwoorde manier te doen. Door te begrijpen wat AI echt is, kun je er het maximale uithalen. Maar zul je op sommige onderwerpen ook een guideline moeten stellen over het gebruik ervan. 

Laten we wel zijn, we worden niet vervangen door AI, mogelijk wel door iemand die heel goed met AI kan omgaan. Dus laten we samen de toekomst van HR vormgeven, met AI als onze bondgenoot en ethiek als onze gids.

Een keer over verder praten? Stuur ons een bericht!

Contact

Plan een vrijblijvende kennismaking in.

Wil jij een toekomstbestendige HR die bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelstellingen? Ontdek onze op maat gemaakte oplossingen. Plan direct een kennismakingsgesprek en begin samen met ons de duurzame transformatie van jouw organisatie.
+31 6 23 23 58 62
hello@know.nl
Slachtedyk 24a, Joure
Vijzelstraat 68-78, Amsterdam